Roois Cultureel Erfgoed

Bankgeheimen

In 2014 zijn er zeven toponiemenbanken geplaatst in Sint-Oedenrode.
Een toponiem is een naam die plaatselijk gebruikt wordt of in het verleden gebruikt werd voor een bepaald gebied. Achter die naam zit altijd een verhaal, vaak over iets wat daar lang geleden plaats vond.
RCE heeft een fietsroute ontwikkeld langs de zeven banken die in de kern en ook in het buitengebied van Sint-Oedenrode te vinden zijn. Met behulp van een QR-code kan bij elke bank een filmpje worden opgeroepen die het bijzondere verhaal vertelt van de bank. De route is 43 km lang. Meer informatie is te vinden op de website en in foldervorm is de route te krijgen bij het VVV van Sint-Oedenrode.

www.bankgeheimen.com

DommelDrijft jouw verhaal, gedicht, foto, kleurplaat, …… mee in ons boek over de Dommel?

Stichting Roois Cultureel Erfgoed is bezig met het samenstellen van een boek over de Dommel, als tweede uit een reeks van vele boeken die we de komende jaren willen uitgeven over erfgoed. Wij hebben dan ook alle Rooienaren uitgenodigd om zijn/haar beleving van “onze” Dommel te beschrijven, te tekenen, te fotograferen, uit de doeken te doen. Voor de jongeren onder ons is er een kleurplaat hieronder te downloaden.
Het boek wordt in het formaat 21 x 21 cm uitgevoerd, met harde kaft, en zal het 2e kwartaal (april) van 2021 in de winkel liggen. Er gold voor alles een wedstrijdelement. De mooiste foto’s van een volwassene en van een jongere (tot 18 jaar), het beste verhaal en/of gedicht, de mooiste kleurplaat, het meest creatieve idee. Er komt in ieder geval een speciale kinderpagina in het boek.

Lees meer >>Roois kookboek

Koken is leuk, koken is gezellig. Koken met ouders of met Oma en Opa. Samen babbelen over hoe er gekookt wordt, vroeger en nu. Die verhalen tekende het Roois Cultureel Erfgoed op en heeft die samengebracht in een kookboek: Rooi Kookt.
Maar ook de Rooise horeca en bakkers hebben een steentje bijgedragen en prachtige recepten prijs gegeven uit hun keuken.

Rooi kookt werd genomineerd voor de Erfgoedprijs 2019 en behoorde tot de laatste vijf uit de 65 inzendingen!

Het kookboek is te koop bij Bruna boekhandel en het VVV van Sint-Oedenrode.

lees meer >>


Voor meer projecten zie: projectenarchief