De drijvende kracht van de Dommel, verhalen van vroeger en nu

Op 28 april 2021 heeft het Roois Cultureel Erfgoed tijdens de Landschapstriënnale en opening van de waadpad in het Kienehoefpark het boek, de tweede uit de serie ‘Vroeger en nu’, gepresenteerd: De drijvende kracht van de Dommel, verhalen van vroeger en nu. Tijdens een bijeenkomst in de Knoptoren op 29 mei zijn de winnaars in de categorieën illustraties, verhalen, fotografie en gedichten bekend gemaakt tijdens een gezellig samenzijn in de Knoptoren aan de Dommel. Uit handen van wethouder Coby van der Pas ontvingen de winnaars Henri van Weert (verhalen), Floor Jansen (illustraties), Bert de Graaf (fotografie) en Koen van Schijndel (gedichten) een certificaat en als prijs een boottocht over de Dommel.

RCE laat met De drijvende kracht van de Dommel de schoonheid van de beek zien. Rooienaren hebben hun liefde voor de Dommel in woord en beeld aangeleverd. RCE is er trots op dat inwoners van allerlei leeftijden mee hebben gedaan, ook de jeugd van de enige school aan de Dommel, de Odaschool. Het boek laat zien hoe mooi de Dommel is en een belangrijke plaats heeft in Rooi. Mooie herinneringen zijn opgetekend: Rooise bubbelbad, schaatsen van Rooi naar Nijnsel, zwemmen leren of kano varen. Of internationale belangstelling: It’s magic! En beschouwingen opgetekend in Mozaïek Dommelvallei en Natte Voeten. Historie: de geschiedenis van de Rooise watermolens, die Berch…te veel om op te noemen.
Het boek heeft ook een opdracht voor de lezer, aan de overheid en aan organisaties die zich met erfgoed van het landschap bezig houden. Laten we zuinig zijn op al dat moois en het behouden voor de generaties die komen gaan. De drijvende kracht van de Dommel is een boek om te hebben en om cadeau te geven.

Het boek ligt in de Brunawinkel, bij Primera en het Gasthuisje of is te bestellen via mail: Rooiscultureelerfgoed@gmail.com.
Prijs: 10,00 euro.  Mail RCE: Rooiscultureelerfgoed@gmail.com