Als jij met mij kookt, vertel ik je een verhaal…

Koken is leuk, koken is gezellig. Koken met ouders of met Oma en Opa. Samen babbelen over hoe er gekookt wordt, vroeger en nu. Die verhalen heeft het Roois Cultureel Erfgoed opgetekend en samengebracht in het kookboek: Rooi Kookt.

Het RCE wilde, in het Jaar van de Voeding 2018, een brug slaan tussen jong en oud. Erfgoed gaat niet alleen over het verleden maar gaat ook over het heden. Verhalen over hoe het vroeger was zodat wij het nu kunnen begrijpen. Waarom er tradities zijn en wij nog steeds stamppot eten met worst en niet met spiegelei. Wij wilden daarover met kinderen en ouderen in gesprek gaan tijdens het koken of op een ander gezellig moment.

Kinderopvang De Verbinding deed mee met kinderen van de Buitenschoolse Opvang (BSO), net als de ouderen van dagbesteding Zorgboerderij Dommelhoeve, KBO Olland en Zorgcentrum Odendael. Zij hebben samen gezellige kooksessies achter de rug.
De restauranthouders van Sint-Oedenrode hebben hun steentje bijgedragen door prachtige recepten aan het kookboek toe te voegen. Heel bijzonder om keukengeheimen prijs te willen geven.
De fotografen van Roois Kultuur Kontakt Cor van Oorschot en Jack van Haastrecht zorgden voor prachtige fotomateriaal om het boek nog meer kleur te geven. De verhalen van kinderen en ouderen werden op haar bijzondere wijze opgetekend door Corrie Bekkers terwijl de speelse lay-out van Ties van Doorn het geheel compleet maakte. Kortom het is een prachtig boek geworden en dat vond Erfgoed Brabant ook. Rooi Kookt werd genomineerd voor de Erfgoedprijs 2019 en behoorde tot de laatste vijf van de 65 inzendingen!

Het boek is verkrijgbaar bij RCE, Bruna boekhandel en het VVV van Sint-Oedenrode.
Lees meer >>
Projectenarchief >>