Bankgeheimen
In 2014 zijn er zeven toponiemenbanken geplaatst in Sint-Oedenrode.
Een toponiem is een naam die plaatselijk gebruikt wordt of in het verleden gebruikt werd voor een bepaald gebied. Achter die naam zit altijd een verhaal, vaak over iets wat daar lang geleden plaats vond.
RCE heeft een fietsroute ontwikkeld langs de zeven banken die in de kern en ook in het buitengebied van Sint-Oedenrode te vinden zijn. Met behulp van een QR-code kan bij elke bank een filmpje worden opgeroepen die het bijzondere verhaal vertelt van de bank. De route is 43 km lang. Meer informatie is te vinden op de website en in foldervorm is de route te krijgen bij het VVV van Sint-Oedenrode.
www.bankgeheimen.com
Struikelstenen
Je zult het je zoon vertellen...
(Exodus 13:8)
Stichting Roois Cultureel Erfgoed is bezig met een onderzoek of er struikelstenen geplaatst kunnen worden in Sint-Oedenrode. Het onderzoek wordt ondersteund door de gemeente Meierijstad en de Stichting Struikelstenen Meierijstad.
Recht doen aan betekenis van het verleden met perspectief voor een duurzame toekomst
In Sint-Oedenrode stroomde tot de beginjaren vijftig van de vorige eeuw de Molenstroom. Dit stroompje voedde de watermolen de Borchmolen. Het beekje liep van het Sluisplein door de Passtraat naar de Molenwiel om bij de Coeveringslaan weer terug te komen in de Dommel. Door het verdwijnen van de stroom heeft de Molenwiel zijn betekenis verloren. Het plan is opgevat om de Molenstroom daar waar kan, weer terug te brengen in het dorpsbeeld daarbij klimaat en omgevingskwaliteit dienende.
lees meer >>
Voor meer projecten zie: projectenarchief